Raske leveranser
Alltid prisgaranti
Åpent kjøp i 30 dager
En varm maidag er vi en gjeng fra Rum21 som reiser til Fullersta utenfor Stockholm for å besøke Klara Doktorow. Vi møtes av lukten av syrin og Liz, familiens greyhound, som kommer løpende mot oss. Et par skritt inn i hagen og vi ser den utrolig innbydende uteplassen som Klara har ordnet i stand.
Klara har dekket opp til en velkomstdrink på et perfekt sted der sterke stråler fra ettermiddagssolen blir skjermet av vegetasjonen. Utendørsmøbelserien Palissade fra HAY passer godt inn både i stil og farge. Den grønne nyansen grønt passer perfekt med husets farger og det stramme moderne designet sammen med det eldre huset som er helt i linje med Klaras og mannen Kjell sin innredningsfilosofi – ”Moderne møter vintage”.
I Sverige vet nok mange hvem du er, men i resten av Skandinavia er du nok et mer ukjent ansikt. Hvem er Klara Doktorow?
Jeg er en 37-år gammel trebarnsmor med villa, hund og katt. Jeg tjener mesteparten av pengene mine på å prate i ulike podkast, en vanskelig jobb, men noen må gjøre det!
Dere har et fantastisk hus! Kan du beskrive huset og innredningsstilen for leserne?
Takk! Vi har en villa fra århundreskiftet i Fullersta som vi fant under pandemien. Jeg følte med en gang jeg gikk over dørstokken at det var hjemmet vårt, men vi tapte budrunden. Så trakk to budgivere seg, så skjebnen ville at vi skulle kjøpe det. Vi har innredet med moderne møter vintage og jeg vil nok si at stilen min er personlig. Jeg er ikke så opptatt av å rydde, jeg liker ting med historie, historier. Hjemmet vårt forteller vår historie.
Både Klara og Kjell er kreative mennesker og vi lurer på om de er enige når det gjelder stilen i hjemmet. Klara forteller at de er synkronisert, litt selvgode og blir, ifølge henne selv, "ekstremt fornøyde" når de har fikset noe. Hun forteller om de sennepsgule gardinene som raskt måtte ut og at hun nesten blir kvalm når noe ikke harmonerer med stilen i hjemmet. Den store inspirasjonskilden hennes er passende nok Kjell. Da de møttes, var hun ikke spesielt interessert i design, men i takt med at alt Kjell tok tak i ble til gull, ifølge Klara, ble også hun involvert og har fått en interesse som både har ført til kunnskap og stil.
Foruten å spørre om alt godt Klara har tatt frem, prater vi om design og bærekraft innen innredning. Vi har notert at stilen i hjemmet kjennes veldig personlig og har en samling av nøye utvalgte design.
Når dere velger innredning, hvilke egenskaper leter dere etter?
Det er en ligning der praktisk/komfort møter budsjett og tidløs design. Hvis du mot formodning blir lei av et designmøbel eller detalj, er det alltid andre som vil ha den, så risikoen er lavere for at den må kastes. Jeg synes også du bør legge fra deg prestisjen med å være unik hele tiden. Klassikere er klassikere av en grunn, alle liker dem. Det er kombinasjonen av stilen din i kombinasjon med møblene og tingene som "alle har" som fungerer bra!
Om jeg sier bærekraft og innredning, hva tenker du da?
Designklassikere, både nyproduksjon og vintage. Når vi har litt penger til overs, kjøper vi tidløs design, møbler og interiør som skal følge oss hele livet og som beholder verdien over tid. Jeg kjøper dyrt og reparerer det jeg har, i motsetning til mine foreldres generasjon som byttet interiør like ofte som vi unge bytter tannbørstehode.
Klara har dekket på med servisedetaljer i friske farger og blankt rustfritt stål fra HAY og Georg Jensen. På bordet står det også en smart bærbar lampe, PC Portable fra HAY. Tallerkenene fra Sobremesa-serien passer også perfekt til dagens retter. Mini-spyd med fylt paprika og oliven er satt opp på cocktailpinnene Sky Food fra Georg Jensen. Drikken serveres i champagneglass fra Orrefors. Her er det klassikere blandet med ny design, akkurat slik familien Doktorow liker det. Klara anbefaler både Georg Jensen, Iittala, Skultuna og Svenskt Tenn som perfekte merker for å kjøpe gaver. Der kan man finne klassikere som aldri går av moten!
Har du noen tips for å få en personlig stil?
Alt trenger ikke å matche hele tiden, gå i samme fargetone eller som til og med passer sammen. Hjemmet ditt er ikke en katalog. Det skal også være praktisk og koselig. Jeg forstår ikke designmøbler som ikke er komfortable, de har ikke noe plass i et hjem. Akkurat nå liker jeg HAY veldig og synes de beveger seg fra klarhet til klarhet i designet sitt.
Har du en favorittplass i hagen? Hvorfor?
Det er selvfølgelig den nye uteplassen med spisemøblene fra Palissade-serien fra HAY. Tidligere hadde vi en halvdårlig løsning på forsiden av huset og du måtte gå rundt hele huset med brett og greier for å komme dit. Vi satt aldri der og spiste. Nå har vi allerede spist flere middager ute, det er så enkelt og utrolig koselig. Jeg er så glad for resultatet!
Kom med dine tre beste tips når det kommer til uteplassen/innrede ute/balkong?
Masse planter! Og belysningen er viktig. Det er så innbydende med en varm lysslynge og en bordlampe. Så synes jeg man skal skaffe seg en bålpanne eller bålfat om man bor i villa, det forlenger kvelden.
Planter dere noe spiselig?
Bare urter i potter! Vi har to plantekasser fulle av kirsebærblomster, det er litt av en spøk. Men frem til i år har vi vært på Gotland i strandhytta vår hver sommer, og hagen har forfalt litt. Nå er strandhytta solgt og da kommer vi til å være mer hjemme og ordne her. Kom tilbake om et år, så er vi kanskje selvforsynte med tomater i det minste!
Hva byr du på her på din nye uteplass?
Egentlig er jeg team Italia, det er mitt favorittkjøkken. Men den nye uteplassen min synes jeg minner om et spansk torg i Barcelona, så det blir dekadent tapas og en fyldig salat. Til det drikker vi en spansk og boblende brut nature.
Hvem ville du invitert hit?
Tove Norström og Sofi Fahrman (som Klara har podden "Trettio plus trevar" med) for de har fortsatt ikke vært hjemme hos meg. Jeg ville gjøre ferdig kjøkkenet og slikt, jeg vet det er dumt.
Hvordan ser nærmeste fremtid ut, har du noen spennende planer eller prosjekter du vil dele?
Jeg begynner å matblogge på ELLE! Og deretter blir det nesten tre uker i Italia i sommer, vi skal besøke Roma og deretter blir det agriturismo i Toscana med vingårder og god mat.
Når vi snakker om mat, vil du dele oppskriften på salaten? Den ser utrolig god ut!
Rosensalat også kalt endivesalat (rosensalaten har en intens bitterhet, endiven er mer nøytral)
2-3 burrata
Granateplekjerner fra et granateple
1-2 pærer skåret med mandolin
Ristede pistasjnøtter
1 ss hvit balsamico
2 ss granateple-sirup
2 ss olivenolje
Salt og pepper