Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

Åpent kjøp t.o.m. 31/1 2025

Stolab - Fra tre til stol

Vi fikk besøke Stolab og ta en titt inne i fabrikken og se fra første parkett se hvordan møblene deres produseres med varsom hånd - fra tre til stol!

De fleste av oss kjenner til Carl Malmsten sin berømte stol, Lilla Åland. Det er en klassiker som har vært i svenske hjem i generasjoner. Møbelselskapet bak stolen er møbelsnekkeriet Stolab som er over 100 år gammelt. Et selskap som gjør hvert steg i produksjonen og fremstilling med solthet og på største alvor.

Ingen vanlig pinnestol

 

Alt starter i skogen. Tre velges ut for hånd, alt for å finne den beste stammen. Om en planke viser seg å ha en for stor kvist i seg eller vri seg i tørkeprosessen, så velges den vekk.

 

Deretter sages hver del av stolen varsomt utut. Den er tro mot sin smålandske arv og man lar ingenting gå til spille, for eksempel spares hjørnene fra Lilla Åland-setet for å skape et annet design, pallen Lilla Snåland. Rester blir gjenbrukt og alt overflødig materiale blir til flis og varmer opp fabrikken. Bærekraftig og kostnadseffektivt!

 

En stol fra Stolab blir satt sammen med den største presisjon. Den eneste detaljen som ikke produseres i den svenske fabrikken er toppdelen på Miss Holly-stolen. Den krever en viss teknikk der treet formes til dens vridde form. For dette har Stolab fått hjelp av våre venner, nærmere bestemt i Odense, Danmark.

Etter saging og utallige slipinger blir Stolab sitt emblem brent inn på stolens underside.

Deretter nummereres stolen, så neste gang du setter deg på en Lilla Åland, ta en titt under for å se hvilket nummer den har!

Det har hendt en del siden Stolab ble grunnlagt i 1907. Flere manuelle ting er byttet ut med maskiner og smarte roboter som skaper et perfekt resultat hver gang.

Forandringene er gjort delvis for å kunne ta vare på flere tomer av døgnet og delvis for å kunne beholde en ergonomisk arbeidsplass der de ansatte har det godt og ønsker å bli.

Her ser vi hvordan en robot sliper stoler mellom malingsomgangene.