Nyheter
Belysning

Raske leveranser

Alltid prisgaranti

30 dagers returrett

Velg riktig lyskilde

Det kan være vanskelig å velge riktig lyskilde til lampen din og kanskje enda vanskeligere å bestemme seg for hva slags lampe som passer i hjemmet ditt. Vi har satt sammen en enkel guide som vil veilede deg gjennom Lumens og Kelvins.

Hvilken lyskilde bør jeg velge?

Valg av farge på lyskilden kan ha stor innvirkning både på innredningens utseende og på din egen sinnsstemning og prestasjonsevne. Valget av lyskilde ut ifra fargenyanse i for bruk i hjemmet er ofte en smakssak og det finnes ikke noe rett eller galt.

Her er noen spørsmål du kan stille deg før du velger hvilken lyskilde du skal ha:

- Skal lyskilden være dimbar?

- Skal jeg ha en matt eller klar lyskilde?

- Hvilken fargetemperatur vil jeg ha? (Kelvin)

- Hvor sterkt lys vil jeg ha? (Lumen)

- Hvordan bør jeg tenke når det gjelder spot-lyskilder?

Dimbar eller vanlig lyskilde?

Hvis du velger en dimbar lyskilde skal den passe til den typen dimmer du har. Dersom du har dimmer på ledningen eller i veggen, så lyser ikke armaturet om man ikke har en dimbar lyskilde. Husk også at svake lyspærekilder fungerer dårlig med dimmer.

Matt eller klar lyskilde?

I armaturer bør du ha matte lyskilder med hvitt eller farget glass, fordi det gir et jevnt lys over skjermen, det samme gjelder om du har en skjerm i polykarbonat. Om du har en gjennomsiktig skjerm er det finere med en klar lyskilde. Enklere lyskilder gir også vakrere mønstre fra gjennomsiktige skjermer.

Hva er Lumen?

Når du valgte lyskilde tidligere, så du på watt, som faktisk måler energiforbruket. I dag brukes lumen for å angi hvor sterkt en lampe faktisk lyser. Nedenfor kan du se hvordan lyspærer i watt kan omregnes til lumen: xx W tilsvarer for eksempel xx lm

Spot-lyskilder

Når du velger spot-lyskilder må du huske på at lysfordelingen er et aspekt. Sjekk lampens åpningsvinkel, f.eks. 36D = 36°. Høyere verdi gir bredere lysfordeling og lavere verdi retter lyset mot et smalere område.

Lysets farge (Ra eller CRI)

Lysets fargetemperatur måles i Kelvin (K) og lyskildens evne til fargegjengivelse måles ved hjelp av Ra-indeksen (også kalt CRI). Fargetemperaturen (K) og indeksen for fargegjengivelse (Ra) påvirker hvordan vi oppfatter fargetemperaturen i omgivelsene og skaper en bestemt stemning. Hvis du ønsker mer blått og kjølig lys, bør du velge en høyere Kelvin-verdi. Ra-indeksen angir lyskildens evne til å gjengi farger. En Ra-indeks på 100 vil gjengi fargene best mulig og en Ra-indeks på 0 vil ikke gjengi farger, slik at vi ser alt i svart og hvitt.

- 2700-3000K gir et avslappende og varmt lys som passer godt i selskapsrom og i de fleste hjem. Det skaper både en beroligende atmosfære og tar for eksempel frem den varme fargetonen i treoverflater.

- 4000K+ gir et hvitt lys som passer godt til arbeidsplasser, leselamper eller ved arbeidsflater, som for eksempel på kjøkkenet.

- 6500K+ gir et blåaktig lys som vi ser utendørs når det er klart vær. Dagslyset egner seg for arbeid som krever presisjon, slik som for eksempel smykkeproduksjon, tekstilarbeid eller ved sminking.

Hvorfor LED?

Kravene til energieffektivitet ble skjerpet høsten 2018, noe som førte til at de fleste halogenlamper forsvant fra markedet i EU. LED-lamper er holdbare og energieffektive og erstatter halogenlamper i de fleste tilfeller. LED-lyskildene du kjøper i dag ser også ut som de tradisjonelle halogenlyskildene.

Halogenlyskilder blir oftest brukt i spotter, lysekroner og dimbare armaturer i private hjem. Du finner fortsatt effektive, økonomiske og dimbare (sørg for at dimmeren er kompatibel) LED-erstatningslyskilder til disse formålene.

Fordelene med LED:

- LED-lamper bruker 80–90% mindre energi enn lyspærer og halogenpærer.

- LED-lyskilder har normalt en levetid på mellom 15 000 og 50 000 timer, noe som svarer cirka 2-10 år, avhengig av hvor mye den er på. Tilsvarende har en lyspære en levetid på cirka 1000 timer og halogenpærer har en levetid på cirka 2000 timer.

- LED-lyskilder slipper kun ut lite eller ingen varme, noe som er bra for sikkerheten og ikke gir noen risiko for brannskader eller brann.

- Velg mellom mange forskjellige lysstyrker og fargetemperaturer avhengig av hva du skal gjøre og hva slags atmosfære du ønsker deg.

- I motsetning til andre energisparende lyskilder, slås lysstyrken umiddelbart på opptil 100%.

- LED-lyskilder er en miljøvennlig løsning, både fordi de har lang levetid og bruker mindre energi. LED-lyskilder bruker heller ikke kvikksølv, noe du finner i andre lyskilder.